belka ostateczna

      11 lipca 2016 roku w Pensjonacie Szkoleniowo - Wypoczynkowym „Sosnowe Zacisze” w Suścu odbyło się spotkanie wdrażające projektu pt. „Na Kresowym Szlaku Smaku”, przygotowanego przez Lokalną Grupę Działania „Roztocze Tomaszowskie” wspólnie z sześcioma Lokalnymi Grupami Działania położonymi na „ścianie wschodniej”: Ziemią Biłgorajską, Ziemią Zamojską, Ziemią Chełmską, Naszym Roztoczem, Lepszym Jutrem z Hrubieszowa i Poleską Doliną Bugu. Współorganizatorem przedsięwzięcia jest Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Lubelskiego wraz Lokalną Grupą Działania „Roztocze Tomaszowskie”. Głównym celem realizacji projektu jest stworzenie kompleksowego szlaku kulinarnego, obejmującego wschodnie tereny Ziemi Lubelskiej.Powstający szlak ma za zadanie promowanie kuchni lokalnej oraz miejscowych restauratorów. Podczas pierwszego spotkania wdrażającego, uczestnicy poznali szczegóły i założenia projektu. Mieli możliwość wymiany wiedzy, doświadczeń z nowo poznanymi kucharzami. Poszczególne LGD prezentowały produkty charakteryzujące ich teren oraz potrawy regionalne. Wspólnie z kucharzami pracowali nad nowymi przepisami „Kresowego Szlaku Smaku”. W spotkaniu wdrażającym uczestniczył również przedstawiciel Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Lubelskiego – Pani Agnieszka Wenerska. LGD "Ziemi Chełmskiej" reprezentowały: Pani Beata Juśkiewicz- Prezes Zarządu, Pani Małgorzata Sarzyńska - Członek Zarządu LGD oraz Pani Teresa Szwarc - lokalna liderka. Kolejnym etapem projektu będą Warsztaty szkoleniowe dotyczące przygotowania potraw wykorzystujących lokalne produkty, które odbędą się na terenie każdej Lokalnej Grupy Działania biorącej udział w projekcie. Warsztaty będzie prowadzić Pani Sylwia Biały – laureatka II miejsca w programie „Hell’s Kitchen”. Wspierał ją będzie Pan Artur Sulikowski, kucharz z doświadczeniem we francuskich restauracjach.

     "Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie."