Typy operacji, na które można uzyskać wsparcie w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju LGD "Ziemi Chełmskiej" na okres programowania 2014-2020
Operacje, na które można pozyskać wsparcie w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Ziemi Chełmskiej" na okres programowania 2014-2020 mieszczą się w następujących zakresach tematycznych:
- Tworzenie nowych miejsc pracy (podejmowanie i rozwijanie działalności gospodarczej)
- Wsparcie inicjatyw kulturalno-społecznych integrujących środowisko lokalne
- Budowa, rozbudowa i modernizacja obiektów infrastruktury turystycznej i rekreacyjnej
- Zachowanie i udostępnianie lokalnego dziedzictwa kulturowego
- Wspieranie twórczości ludowej, promocja twórców i artystów ludowych
- Wykorzystanie i promocja walorów turystycznych
Dowiedz się więcej o Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Chcesz dowiedzieć się więcej o wsparciu w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 dla województwa lubelskiego, w tym na temat osi IV "Leader" PROW 2014-2020? Zapraszamy na stronę www.prow.lubelskie.pl. Na stronie zgromadzono informacje dla chcących skorzystać ze wsparcia PROW 2014-2020, wytyczne dla wnioskujących jak i realizujących projekty, wzory dokumentów, ogłoszenia o szkoleniach oraz akty prawne. Zapraszamy również do Punktu Informacyjno-Doradczego LSR w siedzibie LGD w Chełmie, Pl. Niepodległości 1/330 (budynek Gmachu, piętro III) świadczącego bezpłatne doradztwo w zakresie zasad pozyskiwania funduszyw ramach PROW 2014-2020. Zapraszamy do kontaktu mailowego Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. oraz telefonicznego pod numerem 82 562 75 71.
Wyniki Konkursu na Najlepszy produkt turystyczny powiatu chełmskiego w 2016 roku
Miło nam poinformować, iż w dniu 17 lipca zakończyła się ocena kandydatur zgłoszonych do Konkursu na najlepszy produkt turystyczny powiatu chełmskiego 2016 roku! W wyniku oceny merytorycznej 33 Formularzy zgłoszeniowych, Kapituła Konkursu postanowiła nominować do III etapu Konkursu następujące produkty:
KATEGORIA: Wydarzenia cykliczne
1. Jarmark Pawłowski „Ginące zawody”, gm. Rejowiec Fabryczny – 44 pkt
2. Międzynarodowy Plener Malarsko-Rzeźbiarski w Wierzbicy, gm. Wierzbica – 42 pkt
3. Dni Jakuba Wędrowycza w Wojsławicach, gm. Wojsławice – 42 pkt
4. Nadbużański Bieg Pod Prąd w Dorohusku, gm. Dorohusk – 40 pkt
5. Spotkania Trzech Kultur w Wojsławicach, gm. Wojsławice – 38 pkt
KATEGORIA: Atrakcja turystyczna
1. Zalew Dębowy Las w Wołkowianach, gm. Żmudź – 40 pkt
2. Zalew Żółtańce, gm. Chełm – 38 pkt
3. Wojsławickie Świątynie, gm. Wojsławice – 38 pkt.
4. Pracownia Garncarska CERAMIT w Pawłowie, gm. Rejowiec Fabryczny– 37 pkt
5. „Malowniczy Wschód” - marka lokalna – 35 pkt
KATEGORIA: Pakiet usług turystycznych
1. Kompleks rekreacyjno-wypoczynkowy "Maczuły" w Horodysku z Grodziskiem "Maczuły„ gm. Leśniowice – 37 pkt.
2. Ośrodek Rekreacyjno - Sportowy POD WIATRAKIEM w Natalinie, gm. Kamień – 35 pkt
3. Gospodarstwo Agroturystyczne „Kozi Raj„ w Wojsławicach, gm. Wojsławice – 34 pkt
4. Gospodarstwo Agroturystyczne „Ćmilówka" w Majdanie Ostrowskim, gm. Wojsławice–32 pkt
5. „Warsztaty Kuchni Ukraińskiej” w Kumowie Plebańskim, gm. Leśniowice – 28 pkt
KATEGORIA: Obiekt
1. Dom Spotkań „Na pograniczy kultur” w Kumowie Plebańskim, gm. Leśniowice – 38 pkt
2. Rodzinne gospodarstwo agroturystyczne „W Starej Szkole”, gm.Wierzbica–35 pkt
3. Zajazd „U Marka” w Dobryłówce, gm. Dorohusk – 33 pkt
4. Restauracja - pizzeria Miranna w Wierzbicy – 31 pkt
5. Agroturystyka „Pod Gruszą” w Staszycach, gm. Wierzbica– 30 pkt
Lauretów Konkursu wybiorą czytelnicy tygodnika Nowy Tydzień w głosowaniu, które potrwa do 30 listopada! Głosować można za pomocą specjalnych kuponów drukowanych co tydzień w wydaniu Nowego Tygodnia. Wypełnione kupony należy dostarczy osobiście lub pocztą do Redakcji tygodnika Nowy Tydzień – tygodnik lokalny w Chełmie ul. Lwowska 14, 22-100 Chełm, bądź wrzucając do skrzynek redakcyjnych gazety w miejscach ich rozmieszczenia. 1 kupon to 1 głos. Wyniki Konkursu poznamy w grudniu!
Zapraszamy wspólnego odkrywania potencjału turystycznego Ziemi Chełmskiej!
Zapraszamy do Mobilnego Punktu Informacyjno-Doradczego LSR
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Ziemi Chełmskiej" informuje, iż z dniem 1 lipca br. rozpoczął funkcjonowanie Mobilny Punkt Informacyjno-Doradczy LSR, w ramach którego uzyskać można informacje na temat możliwości pozyskania środków finansowych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Punkt Informacyjno-Doradczy będzie działał 1 dzień w miesiącu na terenie każdej z gmin wchodzących w obszar działania LGD "Ziemi Chełmskiej". Poniżej przedstawiamy terminy dyżurów Punktu w miesiącu lipcu.
- 19 lipca - godz. 9.00-11.00 - Urząd Gminy Horodło (pok. nr 10)
- 19 lipca - godz. 12.00-14.00 Urząd Gminy Białopole (pok. nr 3)
- 25 lipca - godz. 8.30-10.30 Urząd Gminy Dorohusk (pok. nr 20)
- 25 lipca - godz. 11.00-13.00 Urząd Gminy Dubienka (pok. nr 11)
- 26 lipca - godz. 8.30-10.30 Urząd Gminy Wojsławice (pok. nr 17)
- 26 lipca - godz. 11.00-13.00 Urząd Gminy Leśniowice
- 26 lipca - godz. 13.30-15.00 Urząd Gminy Żmudź (pok. nr 15).
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
"Na kresowym szlaku smaku"
11 lipca 2016 roku w Pensjonacie Szkoleniowo - Wypoczynkowym „Sosnowe Zacisze” w Suścu odbyło się spotkanie wdrażające projektu pt. „Na Kresowym Szlaku Smaku”, przygotowanego przez Lokalną Grupę Działania „Roztocze Tomaszowskie” wspólnie z sześcioma Lokalnymi Grupami Działania położonymi na „ścianie wschodniej”: Ziemią Biłgorajską, Ziemią Zamojską, Ziemią Chełmską, Naszym Roztoczem, Lepszym Jutrem z Hrubieszowa i Poleską Doliną Bugu. Współorganizatorem przedsięwzięcia jest Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Lubelskiego wraz Lokalną Grupą Działania „Roztocze Tomaszowskie”. Głównym celem realizacji projektu jest stworzenie kompleksowego szlaku kulinarnego, obejmującego wschodnie tereny Ziemi Lubelskiej.Powstający szlak ma za zadanie promowanie kuchni lokalnej oraz miejscowych restauratorów. Podczas pierwszego spotkania wdrażającego, uczestnicy poznali szczegóły i założenia projektu. Mieli możliwość wymiany wiedzy, doświadczeń z nowo poznanymi kucharzami. Poszczególne LGD prezentowały produkty charakteryzujące ich teren oraz potrawy regionalne. Wspólnie z kucharzami pracowali nad nowymi przepisami „Kresowego Szlaku Smaku”. W spotkaniu wdrażającym uczestniczył również przedstawiciel Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Lubelskiego – Pani Agnieszka Wenerska. LGD "Ziemi Chełmskiej" reprezentowały: Pani Beata Juśkiewicz- Prezes Zarządu, Pani Małgorzata Sarzyńska - Członek Zarządu LGD oraz Pani Teresa Szwarc - lokalna liderka. Kolejnym etapem projektu będą Warsztaty szkoleniowe dotyczące przygotowania potraw wykorzystujących lokalne produkty, które odbędą się na terenie każdej Lokalnej Grupy Działania biorącej udział w projekcie. Warsztaty będzie prowadzić Pani Sylwia Biały – laureatka II miejsca w programie „Hell’s Kitchen”. Wspierał ją będzie Pan Artur Sulikowski, kucharz z doświadczeniem we francuskich restauracjach.
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie."