“ZAGRODA EDUKACYJNA” to przedsięwzięcie prowadzone przez mieszkańców wsi na obszarach wiejskich, gdzie realizowane są przynajmniej dwa cele edukacyjne spośród niżej wymienionych:
- edukacja w zakresie produkcji roślinnej - odkrywanie i doświadczanie różnorodności biologicznej świata roślin, poznawanie tradycyjnych i nowoczesnych metod uprawy, cyklu życia i przemiany materii, zależności pomiędzy systemami rolniczymi i ekosystemami naturalnymi. Wiąże się z tym wiedza oraz cała gama odkryć kształtów, form, kolorów, zapachów i smaków.
- edukacja w zakresie produkcji zwierzęcej - poznanie życia zwierząt, zwiedzanie pomieszczeń inwentarskich, poznanie urządzeń i narzędzi, systemów hodowli, użytkowania i funkcji życiowych zwierząt w zakresie dostosowanym do wieku uczniów. Doświadczenia bezpośredniej obecności gospodarskiego inwentarza poprzez oglądanie, głaskanie, słuchanie odgłosów, poznawanie zapachów i wykonywanie czynności gospodarskich, takich jak karmienie, sprzątanie, czyszczenie, dojenie i inne.
- edukacja w zakresie przetwórstwa płodów rolnych - pokazanie drogi od wytworzenia i zebrania surowca do końcowego atrakcyjnego smakołyku lub przedmiotu użytkowego w ramach pokazów i warsztatów przetwarzania produktów mlecznych, mięsnych, zbożowych, owoców, warzyw, ziół i innych płodów rolnych. Dzieci nie tylko uczą się metod przetwarzania ale także doświadczają wysiłku produkcji, a tym samym nabierają szacunku dla pracy producenta.
- edukacja w zakresie świadomości ekologicznej i konsumenckiej - uświadomienie pochodzenia i wartości odżywczej produktów z gospodarstwa, uczenie odróżniania produktów, naturalnych od wysoko przetworzonych przemysłowych i kształtowanie nawyków konsumenckich. Pokazanie praktyk gospodarskich pomagających zrozumieć wiele aspektów związanych z ekologią, np. oszczędne gospodarowanie zasobami wodnymi (wykorzystywanie deszczówki do podlewania ogrodu) czy zagospodarowanie odpadów (karmienie zwierząt odpadkami organicznymi, kompostowanie materii organicznej), itp.
- edukacja w zakresie dziedzictwa kultury materialnej wsi, tradycyjnych zawodów, rękodzieła i twórczości ludowej - pokazanie bogactwa kultury materialnej i duchowej wsi poprzez organizację atrakcyjnych zajęć praktycznych: plastycznych, artystycznych, kulinarnych a nawet rozrywkowych. Prezentacja wyposażenia domu, sprzętów gospodarstwa domowego czy maszyn rolniczych wykorzystywanych przez wcześniejsze pokolenia mieszkańców wsi do wykonywania określonych czynności gospodarskich. Przywołanie pamięci o dawnych zawodach takich jak bartnik, kołodziej, bednarz, rymarz, garncarz, itp.
Obiekt powinien posiadać zwierzęta gospodarskie albo uprawy rolnicze przeznaczone do prezentacji dla grup dzieci i młodzieży przyjmowanych w ramach programów szkolnych lub udostępniane jako atrakcja turystyczna dla rodzin z dziećmi i dorosłych podróżujących indywidualnie.